STROKOVNI CENTER PLANINA

Planina 211, 6232 Planina, Slovenija, EU

Obrtna skupina

Obrtna skupina

Obrtna skupina

Delovna vzgoja je vzgoja za življenje.

Obrtna skupina uči za življenje in delo ter razširja znanja in veščine s področja lesarstva in kovinarstva. S tem ko je usmerjena je v praktično delovanje, otroke in mladostnike uči celostne skrbi za življenjsko okolje.

Otroci in mladostniki se v okviru obrtne skupine spoznavajo z različnimi tehnikami dela v bivanjskem prostoru ter v različnih delovnih prostorih, pri čemer težimo k temu, da se mladostniki pripravijo za čim bolj samostojno življenje in delo po odhodu iz zavoda.

Poudarek damo na razvoj delovnih navad, saj otroci in mladostniki, ki nimajo razvitih delovnih navad niso samostojni, imajo  težave  z  opravljanjem  nalog,  obveznosti,  učenjem in  pričakujejo,  da  bo njihovo delo opravil kdo drug.

Delovne navade krepimo tako, da z otroci in mladostniki izvršujemo določene delovne naloge, ki vključujejo učenje,  ponavljanje in vadbo. Otroka oziroma mladostnika usmerjamo skozi proces razmišljanja o tem, kako se naloge izvedejo ter ga vodimo, da svoje razmišljanje in ideje preizkuša v praksi. Na tak način razvija svojo ustvarjalnost in pridobi praktične delovne izkušnje, obenem  razvija tudi vztrajnost, natančnost, odgovornost ter skrb zase in svoje življenjsko okolje.  Ko otrok ali mladostnik usvaja delovne  navade, obenem  ohranja  in  si  pridobiva  motorične spretnosti,   socialne in komunikacijske veščine. Stremimo k temu, da otrok ali mladostnik  delovne navade ponotranji in jih vključi v svoje vsakdanje življenje.

Področja, ki jih obrtna skupina pokriva so učenje o delu kot temeljni vrednoti za obstoj, učenje o poklicih, ročna obdelava materialov in strojna obdelava materialov. Izvaja se štirikrat tedensko v popoldanskem času.

Namen skupine je opremiti otroke  z znanji in veščinami, ki jim bodo v pomoč pri  vstopu na trg dela. Zato se povezujemo tudi z okoliškimi samostojnimi podjetniki, kjer se mladostniki lahko seznanijo z delom samostojnega podjetnika v praksi.

Free Joomla! template by L.THEME

Piškotke uporabljamo za izboljšanje delovanja naše spletne strani. Če vas zanima več o piškotkih, si preberite več informacij.

Sprejmem piškotke

EU Cookie Directive Module Information