STROKOVNI CENTER PLANINA

Planina 211, 6232 Planina, Slovenija, EU

V okviru športnih dejavnosti zagotavljamo strokovno vodeno vadbo, ki je ciljno usmerjena k pridobivanju veščin, ki vodijo k večji samostojnosti in posledično večji deinstitucionalizaciji.

S programom otrokom oz. mladostnikom zagotavljamo priporočeno vsakodnevno strokovno vodeno vadbo, v skladu s priporočili EU smernic za telesno dejavnost (sprejetih novembra 2008 v Biarritzu) in skladno s strategijo Vlade RS na področju telesne dejavnosti za krepitev zdravja (2007-2012), ki ima pozitivne učinke na zdravje otrok.  Cilj take usmeritve predstavlja izziv, da je  otrok oz. mladostnik primerno aktiven vsaj eno uro dnevno. 

S programom težimo k temu, da dobra telesna kondicija našim otrokom oz. mladostnikom predstavljala neko izhodišče oz. predpogoj za aktiven življenjski slog. Dober telesni fitnes zagotavlja otrokom energijo, ki jo potrebujejo za spremembe, delo na sebi,  aktivno spopadanje s težavami, frustracijami, samostojnost, vključevanje v zunanje okolje, deinstitucionalizacijo, itd.

Program celostno spremlja aktivnost otroka oz. mladostnika tako v dopoldanskem kot popoldanskem času in je prilagojen posebnostim in individualnim značilnostim posameznika (individualno določeni cilji in tudi merjenje napredka).  V program aktivnosti so vključeni športi, ki so bolj individualne narave, kot tudi športi, kjer je potrebno delovanje in sodelovanje v skupini. 

V športne aktivnosti so vključeni tudi urbani športi, s katerimi želimo otrokom oz. mladostnikom ponuditi alternativo nezdravemu in neaktivnemu življenjskemu slogu.

Participacija otrok in mladostnikov temelji na prostovoljnem vključevanju v vse športne dejavnosti ter spoznavanju koristi športa za zdravje, dobro počutje in aktiven življenjski slog. Naša naloga je, da jih navdušimo, da jim predstavljamo pozitiven vzgled, ter da otrokom oz. mladostnikom nudimo vso podporo pri športnem udejstvovanju , tako pri vsakodnevnih dejavnostih, kot pri sodelovanju na različnih prireditvah in tekmovanjih.

Program stremi tudi k večjemu vključevanju otrok in mladostnikov v lokalno in širše okolje. Skrbi za lažjo socializacijo, potrjevanje in pridobivanje samozavesti s pomočjo športnih vsebin. 

Med drugim spodbujamo vključevanje otrok in mladostnikov v športna društva in krožke v lokalnem okolju strokovnega centra in jim svetujemo kje in kako se lahko športno udejstvujejo v svojem domačem okolju. Opremimo jih tudi z znanji, kako so lahko športno aktivni v okviru sedanje ali bodoče družine.

V program je vključenih tudi veliko športnih dejavnosti, ki potekajo zunaj zavoda (sodelovanje na državnih in lokalnih tekmovanjih, sodelovanje na prireditvah, ogled različnih tekmovanj,  športna druženja in tekmovanja med zavodi, sodelovanje z zunanjimi izvajalci, gorništvo…). Cilj vseh dejavnosti je, da se otroci preizkusijo v življenjskih situacijah zunaj zavoda, in v njih čim bolj samostojno aktivno sodelujejo. 

PREGLED ŠPORTNIH DEJAVNOSTI, KI JIH IZVAJAMO:

 

BAZIČNI ŠPORTI

PROJEKTNI ŠPORTI

URBANI ŠPORTI

 
 

Nogomet

Gorništvo- Triglav

Monocikli

 

Namizni tenis

Smučanje- projekt Šolar na smuči

BMX

 

Pohodništvo

Tek na smučeh- tečaj

Skate

 

Odbojka

Drsanje-tečaj

Rolkanje

 

Plezanje

Sankanje

kotalkanje

 

Ples

Krpljanje

Supanje

 

Badminton

 

 

Košarka

 

 

 Plavanje

 

 

Funkciona vadba

 

 

Aerobika

 

 

Hokej na rolerjih

 

 

Floorball

 

 

Rolanje

 

 

Kolesarjenje

 

 

Tee ball

 

 

Free Joomla! template by L.THEME

Piškotke uporabljamo za izboljšanje delovanja naše spletne strani. Če vas zanima več o piškotkih, si preberite več informacij.

Sprejmem piškotke

EU Cookie Directive Module Information