STROKOVNI CENTER PLANINA

Planina 211, 6232 Planina, Slovenija, EU

Prehod iz bivanja v zavodu v samostojno življenje predstavlja vsakemu otroku in mladostniku svojevrstno prelomnico.

V strokovnem centru otrokom in mladostnikom pomagamo, da zaključijo šolanje in/ali se izučijo za poklic in pridobijo psihosocialne spretnosti. V največji možni meri jih usposabljamo za samostojno življenje v katerega vstopajo po odhodu iz zavoda.

 Zupanc (2009, str. 6) zapiše, da se »mnogi po 18. (ali 21.) letu nimajo možnosti vrniti v matično družino, v institucionalni oskrbi pa ne morejo ostati. Starši jim ne morejo nuditi finančne podpore, nekateri tudi čustvene ne. Zato je ta povsem odvisna od vzgojiteljev in drugih strokovnih delavcev, ki skrbijo za mladostnika. Ti mladi se običajno hitreje srečajo z vstopom v odraslost kot njihovi vrstniki«.

 Ne glede na to, koliko je mladostnik ob zaključitvi bivanja pri nas »opremljen« z raznimi psihosocialnimi veščinami in delovnimi navadami, se ob vključevanju v zunanje okolje naenkrat znajde pred novimi izzivi. Pred njega se postavljajo ogromne nove zahteve: zjutraj mora samostojno vstati; preživeti osem ur na delovnem mestu, ki je običajno še slabo finančno stimulirano; samostojno mora reševati vse konflikte s sodelavci in nadrejenimi; ko pride domov, mora poskrbeti za svojo prehrano, za red v svojem bivališču in pri svojih osebnih stvareh; zadovoljivo mora preživeti svoj prosti čas in pravočasno leči k počitku (Bednik, 1987).

 Te izzive poizkušamo premostiti tako, da mladostnikom po odpustu nudimo pomoč v okviru mobilne službe, svetovalne službe ter STIS-a (svetovalno terapevtskega in izobraževalnega središča).

Pomoč jim nudimo preko osebnih konzultacij na relaciji vzgojitelj/svetovalna služba-mladostnik, telefonskih konzultacij in svetovanja, svetovanje preko elektronske pošte in družbenih omrežij ter obiskov na domu. Njim in njihovim družinam nudimo tudi možnost psihoterapevtske obravnave.

Pomoč in podporo jim nudimo na naslednjih področjih:

  • iskanje zaposlitve
  • urejanje vsakodnevnih opravkov
  • organiziranje prostega časa
  • vzpostavljanje odnosov
  • reševanje bivanjskega vprašanja
  • načrtovanje integracije v družbo
  • opravljanje vozniškega izpita
  • razvijanje socialne mreže
  • Glede na individualne potrebe posameznika nudimo pomoč tudi na drugih področjih

Z nudenjem podpore želimo doseči, da bo mladostnik zmogel vzpostaviti ustrezne odnose z okoljem in zaživeti samostojno, da se bo uspešno vrnil oziroma vključil v matično družino ter re integriral v matično okolje.

 

Bednik, I. (1987). Mladostnike vzgajamo za življenje. Ptički brez gnezda, 12 (25), str. 67-73.

 

Zupanc, T. (2009). Prehod mladih iz izvendružinskih oblik skrbi v samostojno življenje (Diplomsko delo). Univerza v Ljubljani, Fakulteta za socialno delo. Ljubljana

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME

Piškotke uporabljamo za izboljšanje delovanja naše spletne strani. Če vas zanima več o piškotkih, si preberite več informacij.

Sprejmem piškotke

EU Cookie Directive Module Information