STROKOVNI CENTER PLANINA

Planina 211, 6232 Planina, Slovenija, EU

    

 

Transakcijska analiza (TA) je teorija osebnosti in psihoterapija za doseganje osebnostne rasti in avtonomije, ki jo je razvil Eric Berne (Jones in Steward, 2015). TA lahko uporabimo, kjer želimo razumeti človekovo duševnost, komunikacijo ter odnose med ljudmi. Uporablja se pri zdravljenju različnih psihičnih težav (anksioznost, depresija, osebnostne motnje idr.). Transakcijska analiza integrira psihoanalitično in kognitivno-vedenjsko terapijo v okviru humanistično eksistencialne usmeritve. Transakcijsko analitična psihoterapija ima dolgo zgodovino, njen najnovejši model pa je razvojno relacijski. To pomeni, da  je ključen poudarek pri obravnavi na tem, kar se dogaja na medosebni ravni med terapevtom in klientom tukaj in sedaj (Clarkson, 2013).

Preko procesne diagnostike je delo z otrokom  usmerjeno v vzpostavitev varnega odnosa, ki otroku omogoča zadovoljevanje pomembnih relacijskih potreb, ki v preteklih odnosih niso bile prepoznane in ustrezno zadovoljene.  Posameznik tako dobi novo izkušnjo varnega odnosa.  Bistvo je gradnja otrokovega in mladostnikovega samozavedanja in avtonomije (Hargaden in Sills, 2014).

Clarkson, P. (2013). Transactional Analysis Psychotherapy. An Integrated Approach. London: Routledge.

Hargaden, H. in Sills, C. (2014). Transactional Analysis. A Relational Perspective.  London: Routledge.

Joines, V. in Steward, I. (2015). Sodobna transakcijska analiza. Ljubljana: Opportunitas.

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME

Piškotke uporabljamo za izboljšanje delovanja naše spletne strani. Če vas zanima več o piškotkih, si preberite več informacij.

Sprejmem piškotke

EU Cookie Directive Module Information