STROKOVNI CENTER PLANINA

Planina 211, 6232 Planina, Slovenija, EU

Program STEPPS je edukativni stopenjski program za soočanje z močnimi čustvenimi nihanji povzet po Nancee S. Bloom, 2012. V originalni verziji je napisan za odrasle osebe z borderline osebnostno motnjo, v naši ustanovi pa smo ga prilagodili na populacijo otrok v vzgojnih zavodih.

Program STEPPS obravnava mejno osebnostno motnjo kot motnjo uravnavanja čustev. Program uporablja pedagoški pristop, kar pomeni, da se udeleženci najprej učijo o tem, kaj je to intenzivna čustvena nestabilnost, kako slediti svojim čustvenim nihanjem in kako osmisliti svoja čustva. Drugi, zelo pomembni del programa (ki sicer poteka vzporedno s prvim), pa je udeležence naučiti strategij in spretnosti za učinkovito spoprijemane z intenzivnimi čustvi. Ob tem ima vključena oseba tudi podporno osebo (v našem primeru je to lahko učitelj, vzgojitelj), na katero se lahko obrne za pomoč pri izpolnjevanju nalog v okviru programa.

Pri populaciji mladostnikov z znižanimi intelektualnimi sposobnostmi je zelo pomembno, da je program prilagojen njihovemu razumevanju, obenem pa ostaja dovolj odprt za tiste, ki so sposobni več samorefleksije.  V procesu prilagoditve programa smo tako prvotno zastavljena srečanja razdelili na več krajših etap, ki so jim mladostniki sposobni slediti. Poleg učenja vedenjskih tehnik sproščanja avtonomnega živčnega sistema naše mladostnike učimo tudi prepoznavanja svojih negativnih filtrov procesiranja informacij in reflektiranja svojega doživljanja in doživljanja drugih oseb. Pri programu se je kot zelo učinkovito izkazalo tedensko spremljanje čustvenih nihanj posameznikov, da so tako lažje osmislili svoje počutje in spremljali napredek.

 

Bloom, N.S., Bartels, N. E., St. John, D. in Pfohl, B. (2012). STEPPS. Coralville: LevelOne.

Clarkson, P. (2013). Transactional Analysis Psychotherapy. An Integrated Approach. London: Routledge.

Hargaden, H. in Sills, C. (2014). Transactional Analysis. A Relational Perspective.  London: Routledge.

Joines, V. in Steward, I. (2015). Sodobna transakcijska analiza. Ljubljana: Opportunitas.

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME

Piškotke uporabljamo za izboljšanje delovanja naše spletne strani. Če vas zanima več o piškotkih, si preberite več informacij.

Sprejmem piškotke

EU Cookie Directive Module Information